Maya rituelen en super-mama´s - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Menno & Monique - WaarBenJij.nu Maya rituelen en super-mama´s - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Menno & Monique - WaarBenJij.nu

Maya rituelen en super-mama´s

Door: Menno & Mo

Blijf op de hoogte en volg Menno & Monique

11 Mei 2010 | Guatemala, Antigua

Daar zijn we weer! Inmiddels vanuit het prachtige Antigua in Guatemala!

Direct na ons vorige verslag hebben we een heel indrukwekkende excursie gemaakt naar Chemula, een dorpje waar Maya´s nog volgens zeer strikte regels en rituelen leven. Alles staat los van de regels in Mexico. Ze hebben hun eigen politie en eigen openbaar vervoer.

Onze gids heeft ons meegenomen naar het huis van een van de geestelijk leiders en naar de kerk. Die was echt onbeschrijfelijk. Mensen zaten op de grond (bezaaid met dennenaalden) te bidden voor de heilige die ze op dat moment nodig hadden. De heiligen waren grote aangeklede poppen in vitrines. Op de grond branden ze kaarsjes, draaiden ze hier en daar ritueel een kip de nek om en branden ze enorm veel wierook. In het hele dorp was het strikt verboden om foto´s te maken, dus helaas moeten jullie (en wij) het met deze beschrijving doen.

Met pijn in ons hart hebben San Cristobal vervolgens ingeruild voor Panajachel in Guatemala, gelegen aan het meer van Atitlan omgeven door drie enorme vulkanen. Ook geen vervelende plek om onze tijd door te brengen! Gisteren hebben we een boottocht over het meer gemaakt en drie omliggende dorpjes bezocht. In Santa Cruz vielen we met onze neus in de boter; het dorpsfeest was bezig. We hebben veel mooie foto´s van spectaculair uitgedoste mensen.

Gisteren (maandag) was het hier overigens moederdag. En dat luiden ze in om 2.30 uur (´s nachts ja) met veel vuurwerk (enorme knallen!) en een omroepinstallatie om alle moeders te feliciteren. Overal waren optochten met kinderen die instrumenten speelden met daarachter een moeder gehuld in een sjerp: de super-mama van de school. Op de scholen hingen versieringen die door de kinderen gemaakt waren. Mooi om te zien dat de moederdag hier nog echt betekenis heeft.

En nu zitten we dus in Antigua. Zometeen maar weer eens eten... (Nee, zeer zeker geen anorexia opgelopen!)

Hasta luego!

• 12 Mei 2010 - 06:54

Leo En Anneke:

klinkt heel erg goed, jammer dat we geen beelden zien Chemula, wachten maar op jullie verhalen.
    Hier was het vanmorgen vroeg 4 graden!!!!!
    Ga op Google Earth kijken waar jullie nu zijn.
    Knuffel, pama

• 12 Mei 2010 - 07:29

Frank:

Kan zo´n ritueel ook voor lekker weer zorgen? Anders ga ik in het Haagse bos dennenaalden verzamelen;)

• 12 Mei 2010 - 07:50

Sophie:

Hi guys,

wow, wat een veelzijdige reis zeg. Leuk om weer wat te lezen.
    En ja, het is hier zowat herfst. Heerlijk toch om te lezen, als je op vakantie bent? :D

groeten Sophie

• 12 Mei 2010 - 13:40

Opa En Oma:

wat fijn dat jullie kunnen beleven wat wij vroeger uit schoolboekjes moesten leren
    Het blijft een groot voorrecht om dit te mogen zien. Geniet met volle teugen maar .....wees voorzichtig. Heel veel liefs van ons.

• 12 Mei 2010 - 20:04

Mama:

Wat leuk dat moederdag daar zo feestelijk en met veel vuurwerk wordt gevierd! Het heeft wel wat dat geknal!Ook een prettige bijkomstigheid is, dat jullie geen last van de drie vulkanen hebben! Ook het weer is bij jullie veel aangenamer dan bij ons. Ik loop verdorie nog steeds in mijn winterjas!!!
    Heel veel lieve groeten, ook van papa!

• 14 Mei 2010 - 06:05

Sander:

Beginnen met zeggen dat het echt onbeschrijfelijk was en dan melden dat we het door het verbod op camera's met een beschrijving moeten doen... Mooi is dat. Dan moeten we het maar eens met eigen ogen gaan bekijken. Ook geen straf, want het klinkt allemaal heel erg goed.

Heel veel plezier nog!

• 14 Mei 2010 - 13:24

Irené:

Goede ideeën voor moederdag kunnen sneller dan je denkt van pas komen!

• 14 Mei 2010 - 15:37

Gerard Van Beek:

Hallo Monique en Menno,

Uit de verslagen te lezen maken jullie weer een prachtige reis en doen jullie veel mooie ervaringen op. Fijn dat het naar wens verloopt.
    Eten en drinken de moeite waard?
    Een goede voortzetting van de reis, pas goed op en tot de volgende keer.

papa.